dilluns, 10 d’abril del 2017

ESPECIAL SANT JORDI 2017


Hola lector il·lustrats!

S’apropa Sant Jordi i des de LAPETITEKA us fem alguna recomanació de llibres que jo i els meus petitekes hem tastat i gaudit. Ja veureu que tots tenen color a PRIMAVERA!!!

 Aprofito també per fer una reclamació pública al voltant de la llegenda de Sant Jordi i de tots aquells llibres de cavallers, prínceps i princeses on només un dels protagonistes té nom. M’AGRADA EL SANT JORDI! Ho dic ben alt, però NO M’AGRADA GENS que el cavaller tingui un nom propi, Jordi, i que la princesa, que inclús és més protagonista, perquè sense ella no hi ha història, no en tingui. Vull un nom per aquesta princesa. És més, vull molts noms per aquesta princesa, tots aquells que us agradin!!!!



I un cop feta la meva petita proclama, capbussem-nos en les nostres propostes il·lustrades.

IMATGIARI
Autora: Angels Navarro
Editorial: Barcanova
Etapa recomanada: Pre-infantil i infantil



 Us recomano molt moltíssim aquest llibre-joc. Per experiència pròpia. Estem davant d’un original llibre on la imatge prèn tot el protagonime. La seva disposició horitzontal, dividit en 5 seccions independents permet als  petits fer múltiples combinacions de manera aleatòria al principi; voldran jugar a passar les imatges amb els ditets, cosa fantàstica perquè estaran jugant i polint la motricitat fina. I més endavant començaran a fer conexions i relacions entre les imatges i començaran a buscar tots el números, o tots els sols, o tots els arbres... En fi, no sabeu què bé s’ho ha passat en Mateo amb aquest llibre-joc. Finalment, s’hi fixaran en les lletres; totes les imatges van acompanyades del seu nom com si fos una etiqueta.
Un llibre que anirà creixent a mida que creixin els vostres petitekes.

Activitats dins l’aula i casa
Ara us podreu llegir propostes d’activitats que estan relacionades amb la motricitat fina i la creativitat, però amb el llibre podem fer moltes més activitats. És una joia!!!
  • Etapa pre-infantil: Activitat 1 “Fem torres amb gots de plàstic. Construïm el nostre castell”

                              Activitat 2 “Les nostres construccions amb pasta”
                             Activitat 3 “Pesquem els colors, petitekes” 
  • Etapa infantil:       Activitat 1: “Sol, solet... vine’m a veure, vine’m a veure” 

                              Activitat 2 “ Fanalet de colors. Agulla i fil”


EL PEIX IRISAT
Autor-Il·lustrador: Marcus Pfister
Editorial: Beascoa, Penguin Random House Grupo Editorial
Etapa recomanada:  Infantil


La segona recomanació és un llibre que no necessita presentació. El peix Irisat, porta dinou edicions a la seva esquena. La primera data del 1998. La història parla d’un peix que té el cos vestit de meravelloses escates tornassolades. És admirat per tots els peixos de l’oceà, però lluny de fer-se amics, el seu egocentrisme i orgull el converteix en el peix més sol de tot l’oceà.
Un llibre que ens parla de com la felicitat està més en el que donen que no pas en el que tenim. La importància de saber compartir.
I unes il·lustracions precioses. Tota la gama de blaus i púrpures tenen protagonisme en aquest oceà d’imatges i per descomptat el color lluent de l’escata, més brillant que el propi Arc de Sant Martí.

Activitats dins l’aula
  • Etapa Infantil: Activitat 1: “ Dibuixem i pintem el nostre peix Irisat”

Activitat 2: “I si fem l’oceà. Muntem el nostre petit teatre”


EL SO DELS COLORS
Autor: Barb Rosenstock; Il·lustradora: Mary Grandpré
Editorial: Joventut
Etapa recomanada: Infantil, Primària i Secundària



“Em deixo anar. Penso ben poc en cases i arbres, aplico línies i taques a la tela amb la meva espàtula, i faig que cantin tan fort com puc”

Vassili Kandinski


He escollit aquest llibre perquè quan jo el vaig llegir i el vaig mirar, el primer que se’m va venir al cap va ser “agafa colors i posa’t a pintar”. El So dels Colors deixa entrar encara més dins nostre l’esperit artístic. Ens planteja trencar amb els estereotips sobretot en l’art. Ens mostra com d’important és deixar-se portar per les emocions artístiques sense buscar cap altra raó més que la de l’art per l’art.
El petit Vassily és un nen rus que forma part d’una família benestant, on tot té el seu perquè i el decoro es tan i tan important. Però en mig de tanta comoditat el nostre protagonista s’avorreix solemnement, fins que el regal de la seva tieta, una capsa de fusta, plena de pintures, comença a obrir l’escletxa a la imaginació. Les seves emocions artístiques ja no podran continuar sent reprimides sota la correcció social de la seva època. El petit Kandinsky comença a sentir la música dels colors i quan aquest cuc et pica, és per sempre.
Kandinsky està sent cridat a ser el portaveu de l’art abstracte.
Barb Rosenstock i Mary Grandpré saben transmetre perfectament aquesta simbiosi sinestèsica entre colors, música, poesia, màgia que es respira des del  principi fins al final de la història. Un esclat de color en tots els sentits!!!



Activitats dins l’aula
  • Etapa Infantil-Primària i ESO:

Activitat 1: “ Els colors i els cercles de Kandinsky”
Activitat 2: “La música i els colors”
Activitat 3: “ La sinestèsia i Kandinsky”

I fins aquí el nostre especial. Només desitjar-vos que gaudiu molt d’ells o dels llibres que segurament comprareu pensant en una persona especial. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada